A BelgrÁdi NemzetkÖzi KÖnyvvÁsÁrtÓl a varsÓi, tallini és stocholmi filmfesztivÁlokon Át a legszebb vajdasági

MAGYAR IFJÚSÁGI KÖNYV DÍJIG 

Öt sikeres év után az idén nem hirdetnek Gion Nándor Szépirodalmi és Műfordítói Pályázatot

 

2012-ben hirdették meg Szenttamáson az első Gion Nándor-pályázatot, s azóta minden év február elsején, Gion Nándor születésnapján újabb pályázatot jelentettek meg a szervezők, a Gion Nándor Emlékház munkatársai, minden harmadik évben regénypályázatot és ifjúsági regénypályázatot az életvitelszerűen Szerbiában élő magyar írók részére, novellapályázatot pedig minden évben a Kárpát-medencei magyar írók részére. A díjnyertes regényeket, novellaantológiákat a Forum és a Prometej Könyvkiadó jelentette meg.

 

 

 

 

Az elmúlt öt év eredményeiről dr. Horváth Futó Hargitát, a pályázatok koordinátorát kérdeztük: 2012 óta több mint kétszáz pályamű érkezett az irodalmi pályázatokra, és ötven körüli a műfordítói pályázatokra beküldött fordítások száma. A kiírás az egész Kárpát-medencéből megszólította az írókat, fordítókat, a kötettel rendelkezőket és pályakezdőket egyaránt. A beküldött alkotásokat minden pályázat esetében öttagú, jeles írókból, kritikusokból, irodalomtörténészekből, színművészekből és fordítókból álló bírálóbizottság értékelte. 2012 óta öt novelláskötet, három regény és hat szerb nyelvű fordításkötet állt össze a legsikeresebb pályaművekből.

 

 

 

 

 

Az írók és műfordítók mellett a munkába bevontuk a vajdasági képzőművészeket is, akik illusztrációikkal, borítóterveikkel köteteink vizuális arculatát alakították. Kincses Endre grafikai tervező munkája, Fehér Miklós Fekete normalitás című regénye első díjat nyert a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2016. évi legszebb vajdasági magyar könyv pályázatán a gyermek- és ifjúsági kiadványok kategóriában. A regény a 2015. évi ifjúsági regénypályázatunk egyik nyertes alkotása volt.

 

 

A szenttamási önkormányzattal közösen meghirdetett első műfordítói pályázat anyagából kiadott Priče iz Keglovićeve ulice című Gion-kötetet az 57. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásáron mutatták be a díszvendég, Magyarország pavilonjában.

 

A könyvvásáron Magyarország belgrádi nagykövete meghívására vettünk részt, a szenttamási önkormányzatnak köszönhetőn különjárattal a helybeli irodalomkedvelők is ott ültek a közönség soraiban. Ezzel a pályázattal kezdődött el a fordítás révén az együttműködésünk a belgrádi Magyar Tanszék, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, az újvidéki Magyar Tanszék és a Szerb mint környezetnyelv szak hallgatói és tanárai között. Az említett karok hallgatóival és tanáraival műhelymunkákat, találkozókat szerveztünk a Gion-házban, amelyeken a Belgrádban magyart mint idegen nyelvet tanuló egyetemistáknak a magyar nyelv tanulására és az interkulturális kommunikáció fejlesztésére is alkalmuk adódott. Az öt év alatt több szakmai fórumon, könyvbemutatón, irodalmi fesztiválon vettünk részt Magyarországon és itthon is, ezeken bemutattuk a Gion Nándor Emlékházat és a pályázatainkat, de tájoltunk a köteteink illusztrációiból összeállított kiállításokkal is.

Könyvvásáron

 A Priče iz Keglovićeve ulice kötet bemutatója az 57. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásáron

 

Egy adaptáció kapcsán médiumváltásra is sor került, film is készült egy Győrből érkezett pályaműből.

 

 

 

 

 

 

A 2013. évi novellapályázat zsűrijeként Simonyi Balázs budapesti filmrendező felfigyelt az egyik pályaműre, Balogh Gábor Galambos, az indián című novellájára, amelyből filmet forgatott. Az Indián című félórás film szerepelt a 2016. évi Varsói Nemzetközi Filmfesztivál, a tallini Sleepwalkers International Short Film Festival, a Stockholm Filmfestival Junior, a Friss Hús Budapest International Shortfilm Festival versenyprogramjában, és elnyerte a BuSho (Budapest Short) Festival közönségdíját. Magyarországon a Duna Televízió is a műsorára tűzte. Remélem, hamarosan Szenttamáson is levetíthetjük.


Jelenet

 

Jelenet Simonyi Balázs Indián című filmjéből

 

Szintén a 2013. évi novellapályázaton nyert Rényi Ádám budapesti szerző Osztálytalálkozó című novellája, amely a 2015. évi magyarországi középszintű érettségi egyik tétele volt magyar nyelv és irodalomból. Sokfelé ágaznak a szálak a Gion-pályázatokból. Egy ötéves cikluson vannak túl. Mik a további tervek?

Szabadkán

A Történetdarabok rajzpapíron kiállítás megnyitója a szabadkai Népkörben

  Az idén nem hirdettünk pályázatot. Az elmúlt két évben egyre nehezebb volt lebonyolítani a pályázatokat, csökkentek a pályázatokon elnyert eszközök, néhány költséget a saját zsebünkből fizettünk ki, s a tavalyi kiadásainkat nem is tudtuk teljes egészében fedezni. Ilyen bizonytalan pénzügyi háttérrel nem kezdünk bele egy újabb pályázatba, nem növeljük az adósságainkat. Ha sikerül megerősítenünk az önkormányzati partnerséget, s megbeszélnünk a helyi önkormányzat képviselőivel, hogy ne csak a műfordítói, hanem a teljes pályázat lebonyolítására szükséges pénzt a községi költségvetésből fedezzék, azaz biztos pénzügyi alapot teremtünk a munkához, akkor jövőre ismét meghirdetjük a novella- és a műfordítói pályázatot. Az idén meg kell szerkesztenünk a tavalyi pályázat antológiáját és az ifjúsági pályázat másik díjnyertes alkotását, Móra Regina Pöttömváros című meseregényét, néhány nap múlva kezdődik a Gion Nándor Napok sorrendben tizenegyedik rendezvénye, ez egész februárban lefoglal bennünket, tervben van egy monográfia kiadása, fel kell újítanunk az emlékházat, a kiállítást és a honlapot, kiemelt szerepet kap az utánpótlás, a fiatalok bevonása a munkába, könyvbemutatókat szervezünk, kiállításokat, workshopokat, nyári tábort, be szeretnénk kapcsolódni a Határtalanul programba, tavasztól őszig nagyszámú idelátogatót fogadunk, és nem mellékes, hogy mindezt volontőrként, a munkahelyi kötelezettségeink mellett végezzük. A pályázatok koordinálására és az emlékház vezetése egy-két ember munkahelye lehetne, hiszen napi kötelezettségekkel jár. Ennek ellenére az elmúlt öt év csak pozitívumot hozott számunkra, és úgy vélem a Gion Nándor Emlékház a pályázatok és más tevékenységek révén a Kárpát-medence egyik szellemi, kulturális és művelődési központjává vált.

Vendégségben

Az újhartyáni, az orosházi és a kiskunhalasi irodalmi esten a Visszatekintés (Neobarokk épületek Szenttamáson) című fotókiállítást is megtekinthették az érdeklődők

Paraczky László