A lírikus árnyéka – a költő Gionról

Február 8-án A lírikus árnyéka – a költő Gionról címmel tartott előadást dr. Árpás Károly, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanára a népkönyvtárban.

Amikor először hallottam arról – kezdte előadását Árpás Károly, – hogy Horváth Futó Hargita beszélt a Németh Dezsőék által megvásárolt Gion-ház padlásán talál füzetről, melyben a középiskolás Gion Nándor írta alkotásait, alig vártam, hogy olvashassam a műveket. Nemcsak azért, mert én is füzetbe írtam a verseimet középiskolás koromban, hanem mert ugyanúgy érdekelt a költő Gion, mint korábban a középiskolás, egyetemista Baka István.

Az előadó Gion Nándor korai versei mellett beszélt az ún. pszeudo-versekről is. Azért tekinti ezeket az alkotásokat „pszeudo-mű”-veknek, mert nem Gion Nándorként jegyezte őket szerzőjük, hanem epikus alkotásaiba illesztette be, más személyekhez kapcsolva őket pl. a börtönről álmodom mostanában című regényének szereplőihez.

A szépszámú érdeklődő a Gion-életmű egy újabb szegmentumával ismerkedhetett meg az előadáson, amely az idei Gion Nándor Napok második rendezvénye volt.

A cikk teljes egészében megtalálható az alábbi linken.

dr. Árpás Kárply: A lírikus árnyéka – a költő Gionról.pdf LETÖLTÉS