DÍJKIOSZTÓ 2023

 

Átadták az idei novellapályázat díjait

A szenttamási Gion Nándor Emlékházban tizenegyedik alkalommal tartották meg a Gion Nándor Novellapályázat díjkiosztó ünnepségét

 

Az idén február 1-jén meghirdetett novellapályázatra összesen 31 pályamunka érkezett.

A dr. Németh Ferenc, művelődéstörténész, szerkesztő, egyetemi tanár, Virág György színész, dr. Márkus Béla irodalomtörténész, kritikus, egyetemi oktató, dr. Stifner Gábor író, szerkesztő és Szemes Péter író összetételű zsűri az első díjat a győri Balogh Gábor Bolondcigány balladája, a másodikat a palicsi Bíró Tímea Én is a börtönről álmodom mostanában, a harmadik díjat pedig Tatár Kálmán Zabos Ilka szerencséje című novellájának ítélte oda.

A bírálóbizottság tagjai a pályázatra beérkezett művek közül kiadásra javasolják: Balogh Gábor Bűvös bakelit, valamint a Miért nem lett ráczbarbi a feleségem című novelláit, Dávid Harmath Megleltem apámat című novelláját, a pacséri Komáromi Dóra Családi függelék című írását, a budapesti Juhász Gabriella Hazaértem című novelláját, az ugyancsak budapesti Pollmann Teréz Jövő a múltban című írását, Czirok Ferenc (Ausztria) Duna-parti történetek 1-3, című novelláit, Lőrincz Teréz Egy város két fia című novelláját, Zentai Tóth Béla Jenő című írását, a mezőtúri Salánki Anikó Csak a port kavarja című novelláját, a strasbourgi Csonek Mária Kutya egy élet című novelláját, valamint az újszászi Szabadkainé Ágoston Eszter Őszi derengés című művét.

Németh Dezső, a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke elmondta, az elmúlt tizenegy év alatt a pályázati kiírásnak köszönhetően kilenc antológia jelent meg, de a tavalyi, tizedik novellagyűjteményt is teljesen beszerkesztették és hamarosan elhagyja a nyomdát.

Az ünnepség keretében a jelenlévők megtekinthették Maurits Ferenc Gion-feszületek című rajzaiból álló kiállítását, amit a művész a Gion Nándor Emlékháznak ajándékozott, és ami a jövőben a kiállítás részét fogja képezni.

 

 

Szöveg: Paraczky László

Fotó: N. D., P. L., B. G. B. és B. M.

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső.