DÍJKIOSZTÓ

 

Díjkiosztó és szoboravató

Továbbra is kitartóan ápolják a Gion-kultuszt és az író emlékét Szenttamáson

 

A szenttamási Gion Nándor Emlékházban tizeneggzedik alkalommal tartották meg a Gion Nándor Szépirodalmi Pályázat díjkiosztó ünnepségét. A program második részében leleplezték a neves szenttamási író mellszobrát, az első Gion Nándorról készült büszt.

A rendezvényre érkezett vendégek között volt: Gion Eszter, az író özvegye, aki első naptól kezdve támogatja, segíti az emlékház munkáját, Gion Gábor, az író fia, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára és családja, dr. Csige Gábor, vezető konzul Szabadkáról, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere, továbbá az oktatási, kulturális, egyházi intézmények, valamint a civil szervezetek képviselői.

2012 óta hirdet meg regény- és novellapályázatot az emlékház. A tavaly február 1-jén meghirdetett regénypályázatra 5 pályamű érkezett. A pályaműveket Radics Viktória költő, esszéíró, kritikus és műfordító, Szögi Csaba költő, író és szerkesztő, valamint Tari István író, költő, újságíró bírálta el. A zsűri Tátrai S. Miklós: Szakadék című regényét találta a legjobbnak és javasolta kiadásra.

Az idén február 1-jén, az író születésnapján meghirdetett novellapályázatra 31 pályamű érkezett. A novellákat háromtagú bírálóbizottság értékelte: Balázs Attila író, műfordító, újságíró, Oláh K. Tamás költő, teatrológus, dramaturg és Molnár Róbert színész. A bírálóbizottság tagjainak döntése alapján az első díjat Riegel Zoltán (Piliscsaba, Magyarország) Cseresznyeszedés, a másodikat Harmat Dávid Elmevizsgálat, a harmadikat pedig Romoda Ferenc Birgés című munkája érdemelte ki.

Az ünnepség második részében felavatásra került a Gion Nándor-mellszobor. Az, hogy a Gion Nándor Emlékház 12 éve működik, kaput nyit az idelátogatóknak, bővül a kiállítás anyaga, az írói életművet tudományosan is feldolgozzák, elkészült az írói bibliográfia, rendezvényekkel és látogatókkal telik meg a ház és minderről be is számolnak a nyomtatott és az elektronikus médiában, mindez három személynek köszönhető: Németh Dezsőnek, Horváth Futó Hargitának és Paraczky Lászlónak. Ők azok, akik negyed évszázada minden nap a gioni-kultusz megteremtésén, majd annak továbbéltetésén dolgoztak, dolgoznak. Ők leplezték le Szilágyi László szobrászművész alkotását, amely a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával készült el. A hangszer és a citeramuzsika ismert motívum Gion regényeiben, így a szoboravatót a muzslyai Lele József citerajátéka tette ünnepélyesebbé.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Magyar Szó

Szöveg: Paraczky László

Fotó: Ótos András, Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső.