GION NÁNDOR EMLÉKHÁZ

 

A 18 ÉVE ELHUNYT GION NÁNDORRA EMLÉKEZTEK A SZENTTAMÁSIAK

Életének 62. évében, 2002. augusztus 27-én elhunyt Gion Nándor szenttamási születésű író, halálának évfordulóján a szenttamásiak koszorút helyeztek el a szülőházán

 

Koszorúzással emlékeztek tegnap a József Attila- és Babérkoszorú díjas alkotó halálának 18. évfordulójára a Gion Nándor Emlékház munkatársai. Az egyperces néma tiszteletadást követően részletek hangzottak el a Latroknak is játszott című családregényéből.

Németh Dezső, a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke emlékeztette a jelenlévőket, hogy az író a szerbek, horvátok, németek, romák, zsidók alkotta közösségben magyar gyerekként korán megtanulta a más népek iránti toleranciát, s regényei közül a legsikeresebbek a mai Vajdaság területén élő népek XX. századi sorsáról szólnak. A tíz éve működő emlékháznak végső ideje eldönteni a sorsát. Intézményesíteni kell, hogy további működése biztosítva legyen, és működéséről az önkormányzat gondoskodjon, s így a szenttamási múzeum, emlékház igazi kegyhelye, központja lehet továbbra is az irodalomnak, a toleranciának és a megbékélésnek.

Gion Nándor Virágos Katonáját ma már a világ minden nagy nyelvén olvashatják, és szerb nyelven is elérhető több mint tizenkét regénye a Gion Nándor Kulturális Központ műfordítói pályázatainak köszönhetően.

Műveiből hangjátékok, színházi előadások, filmek és tévéjátékok is készültek.

 

P. L.