GION NÁNDOR EMLÉKHÁZ

 

Az erőltetett menet szenttamási állomására érkezett a versvándor

A Töredék és a Bori napló bemutatója a Gion Nándor Emlékházban

 

Vasárnap, szeptember 15-én a délutáni órákban két hölgy társaságában Szenttamásra érkezett Tóth Péter Lóránt versvándor. Az Abdáig menetelő fiatalember Radnóti-produkciója iránt nagy volt az érdeklődés, a Gion Nándor Emlékház udvarában a később érkezők számára már nem maradt ülőhely. A hazai közönség mellett Temerinből, Óbecséről, Bácsfeketehegyről, Kishegyesről is érkeztek vendégek.Idén van Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója. Tóth Péter Lóránt úgy döntött, végigjárja azt az utat, amelyen 1944-ben Borból Radnóti Miklós és társai Abdáig meneteltek. Ez 820 kilométeres út, ebből 670 kilométert gyalog fog megtenni, 150-et pedig vonaton. Az út során közel 30 településen lesz/volt megemlékezés, de az út majdnem 100 településen halad át. A fő cél tisztelettel adózni a bori munkaszolgálatosok emléke előtt, népszerűsíteni Radnóti verseit, és ráirányítani a figyelmet a második világháború szörnyűségeire, hogy hasonló ne történhessen meg soha többé. A egyórás monodrámát szűnni nem akaró vastaps követte, amely után Tóth Péter Lóránt felvázolta eddigi tapasztalatait és az út folyamánt történteket.

A versvándor elmondta, augusztus 31-e óta eddig több mint 400 kilométert tett meg azzal, hogy a hétvégét Újvidéken töltötte, szombaton pedig pihenőnapja volt: − Ma reggel két társ csatlakozott hozzám a gyaloglásban: egy palicsi hölgy, aki hajnalban azért utazott Újvidékre, hogy csatlakozhasson hozzám a Szenttamásra vezető úton, ő ma éjszaka busszal visszamegy a városba, ahonnan kocsival hazautazik. A másik hölgy egy jó ismerősöm, aki ugyancsak csatlakozott hozzánk. Így érkeztünk meg a késő délutáni órákban Szenttamásra, ahol Radnótiék annak idején a helyi téglagyárban töltöttek egy éjszakát. Lehet furcsán hangzik, de számomra az út tele van pozitív élményekkel. Furcsa azért, mert már többször említettem, hogy a halottak útját járom, hiszen Borból elindult 3200 ember, Pancsovától viszont folyamatosan egyfajta mozgó vesztőhellyé válik az út, a németek és magyarok gyilkolják a munkaszolgálatosokat, főleg azokat, akik már menetképtelenek. Pancsova környékén mintegy 200-ra tehető az áldozatok száma, később viszont már 1000 embert mészárolnak le, csak azért, mert a több kilométeres menetoszlop akadályozza a német csapatok visszavonulását – mutatott rá a versvándor. Mint mondta, Radnóti Miklósék útja több helyen tragédiákkal teli. Az egyik az, hogy folyamatosan egy napra vagy csak pár órára volt tőlük a frontvonal, vagyis a halál végigkísérte őket az úton. Az élet azonban mindig olyan közelben volt, mint a halál, mert bármely településen, ahol éltek magyarok, így Belgrádtól kezdve Pancsován, Titelen, Tiszakálmánfalván, Újvidéken, Szenttamáson át, a magyar közösségek nagy létszámban összejöttek, akkor is, most is. Tiszakálmánfalván például a gyerekek külön erre az alkalomra összeválogatott verseket szavaltak. Ennek az útnak talán éppen ez az egyik célja, hogy összekovácsolja az embereket, és amikor hazamennek, újra elővegyék a Radnóti-verseket, beszéljenek Radnótiról. Ő számomra óriási példakép, nem ismerek még egy olyan embert, akiben ekkora akaraterő volt, aki ennyire haza akart menni, aki ennyire túl akarta élni ezt az egészet. Vágyott a falujára, hogy családot alapítson, hogy a világháború befejeztével maguk mögött hagyják a szörnyűségeket, és újrakezdjék az életet. Csak ment előre, folyamatosan, és abban a földi pokolban a világirodalom legszebb verseit írta meg. Számomra felfoghatatlan, hogy milyen lelkiállapotba került, és azt gondolom, hogy Radnóti igenis hat a mai emberekre, a mai nyelvre – magyarázta Tóth Péter Lóránt.

A kérdésre, hogyan állt össze a bemutatott produkció, elmondta, két szakemberrel, Radnóti-kutatóval vette fel a kapcsolatot. Egyikük vaskos kötetet írt a bori munkaszolgálatosokról és Radnóti Miklós útjáról, a másik pedig a Töredék című kis füzetnek a szerzője. Utóbbi, Kőszegi Ádám kora miatt még találkozott túlélőkkel, szemtanúkkal, hozzátartozókkal, és az így összegyűjtött történetekből összeállt Radnóti utolsó hónapjának krónikája. Találkoztam a tanár úrral, megkértem, hogy használhassam a szövegét. A szöveget egyébként Hajvert Ákos barátommal egy kicsit lerövidítettük, és ebbe a rövidített szövegbe tettük a Bori-notesz verseit, és egyéb, a költő által írt verseket, továbbá ő segített összeállítani az egészet.

A szenttamási bemutatót követően az előadóművész elbeszélgetett a jelenlévőkkel, ismerősökkel. Hajvert Ákos rendező, aki ugyancsak versmondó, kifejtette, a verszarándoklat egyfajta belső út is. Ilyenkor közelebb kerül az ember önmagához, az egyhónapos gyaloglás pedig nem kis fizikai megpróbáltatással is jár.

Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos másnap ellátogatott a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolába, ahol a felsősök Radnóti-versekkel köszöntötték, majd szolidaritást vállalva együtt gyalogoltak a település szélén található téglagyárhoz, ahol Radnótiék annak idején éjszakáztak. 

Paraczky László