A Gion Nándor Emlékház két kötet társkiadójaként vesz részt a 89. Ünnepi Könyvhéten

 

 

Az idén 89. alkalommal rendezik meg Budapesten az Ünnepi Könyvhetet, amelyhez a Gyermekkönyvnapok rendezvény is kapcsolódik. A Gion Nándor Emlékház két kötet kiadásában vett részt társkiadóként.

A Napkút Kiadó, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Gion Nándor Emlékház közös kiadásában jelent meg Kurcz Ádám István és Horváth Futó Hargita szerkesztésében a Gion Nándor című kötet, amely a kiadó Hang–Kép–Írás sorozatának hetedik kiadványa. A Vincze Ferenc szerkesztésében készülő Hang–Kép–Írás sorozat „különlegessége, hogy a hang, a kép és a szöveg segítségével kísérel meg átfogó és természetesen elkerülhetetlenül szubjektív képet mutatni a választott szerzőről, jelen esetben Gion Nándorról.” A kötet Gion Nándor (1941–2002) magyar író „terjedelmes és sokoldalú életművének, életpályájának, alkotói világának, sajátos világlátásának bemutatására vállalkozik, és ehhez segítségül hívja az író szövegeit, interjúit, valamint fényképeket és dokumentumokat is. Az írói hagyaték gazdag tárgyi, irat- és képanyaga kiegészíti a kötetbe válogatott szövegeket, újabb információkat adva hozzájuk. A családi fényképek, anyakönyvi kivonatok, képeslapok, térképek rámutatnak, hogyan váltak a szerző korának és életének mozzanatai – a családi és közösségi történetektől a gyermekkor emlékein, terein, ünnepi rítusain át a felnőttkor meghatározó tapasztalataiig – a művek fikciós világának részeivé.” (Részlet az előszóból)

A Forum Könyvkiadó és a Gion Nándor Emlékház közös kiadásában jelent meg az Úton szőtt mesék, a 2016. évi Gion Nándor Novellapályázat antológiája (szerk. Ondrejcsák Eszter, Horváth Futó Hargita). A kötet szerzői: Balázs H. Csilla, Balázs Ildikó, Balogh Gábor, Böjthe Pál, Börcsök László, Kanyó Gazsó Tünde, Kurcz Ádám István, Lázár Szűcs Anikó, Móra Regina, N. Cirok Ferenc, Romoda Ferenc, Sándor Zoltán, Tátrai S. Miklós és Wilhelm József. Illusztrátor: Szabados Zsófi. Az Úton szőtt mesék írásai „ugyan sok tekintetben különböznek egymástól, mégis szinte ugyanennyi szállal kapcsolódnak egymáshoz, egyes történetszálak továbbíródnak más szövegekben. (…) Remény, csalódás, magány, félelem, női sors – e motívumok mindenképpen kiemelendők a kötetből, mely többségében hagyományos, történetközpontú elbeszéléseket tartalmaz.” (Részlet Novák Anikó utószavából) Mindkét kötet megvásárolható a Vörösmarty téren a kiadók standjain.

 

szenttamas.rs  

Forrás: http://www.szenttamas.rs