PORTRÉFILM GION NÁNDORRÓL AZ M5-ÖS CSATORNÁN

 

PORTRÉFILM GION NÁNDORRÓL AZ M5-ÖS CSATORNÁN

 

A Magyar Művészeti Akadémia Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam” összeállítások készítését művészekről, a MMA akadémikusairól, illetve néhai tagjairól. Az elkészült portrék közül eddig már több mint félszáz alkotást mutatott be a magyar köztelevízió. Vasárnap, 2020. július 12-én a Gion Nándorról, a XX. század utolsó évtizedei magyar prózairodalmának egyik legfontosabb alkotójáról készült portréfilmet láthatják a nézők az M5-ös csatornán. A filmet András Ferenc Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró készítette, aki az Újvidéki Rádió Metszetek című művelődési műsorában (2020.07.10-én 9 órától, ugyanott Kurcz Ádám István irodalomtörténész is megszólal) beszél a szenttamási születésű íróval való kapcsolatáról.

– Köztudott, hogy Gion Nándorhoz több évtizedes barátság fűz, még 1969/70-ben ismerkedtünk meg. Nagyon jó barátok voltunk, a gyerekeink, feleségeink barátkoztak évtizedeken keresztül, egészen Nándi haláláig. Sokat jártam hozzá Szenttamásra, Újvidékre is. Valószínű ezért esett a választás rám, hogy én készítsem el a róla szóló portréfilmet Bonta Zoltán operatőrrel, aki már A kárókatonák még nem jöttek vissza című filmben első rendezőasszisztens volt, és ő is jó barátja volt Gionnak.

A portréfilmben a családtagok mellett megszólalnak a szenttamási és újvidéki ismerősök, íróbarátok, filmesek, színészek, akikkel Gion együtt dolgozott: a szintén szenttamási születésű Végel László író, Horváth Futó Hargita és Kurcz Ádám István irodalomtörténészek, Sára Sándor filmrendező, Temesi Ferenc író, műfordító és a korabeli felvételeken maga Gion Nándor is. A portréfilm érinti a gyerekkort, a családot, az írói munkásságának a kezdetét, foglalkozik azzal, hogy a regénytörténetek hogyan kapcsolódnak a családjához, és az irodalmi sikerei végig lendületben tartják a filmet. András Ferenc rendező és Gion Nándor író barátságából több közös alkotás született.

– A kárókatonák még nem jöttek vissza 1985-ben készült tévéfilm, ezzel robbant be Gion a magyar köztudatba, hihetetlen sikere volt a televízióban. Megnyertük a kőszegi ifjúsági filmfesztivál nagydíját, 3 Nívódíjat kaptunk a televízió elnökségétől és egy állami ifjúsági díjban is részesültünk, ami egy rangos kitüntetés. A Postarablók más típúsú film, télen forgattuk, szűkebb térben. Egy éjszakai kisvárosnak az életéről szól, amit két kisfiú átrendez. A Sortűz egy fekete bivalyért című filmet nem én rendeztem, de én írtam a forgatókönyvet. Francia-magyar koprodukcióban készült, a legnagyobb francia sztárokkal: Jean-Louis Trintignant, Jean Rochefort, Fanny Cottençon játszik a filmben, mellettük Bujtor István, Kállai Ferenc is szerepel. Nagyon nagy sikere volt egész Európában, betört az európai kultúrkörbe a film. Később írtunk még néhány közös forgatókönyvet, de a rendszerváltás bonyodalmaiból és a pénzhiányból kifolyólag nem tudtuk őket megvalósítani. Legkönnyebb és legkellemesebb filmek voltak az életemben a Gionnal közösen készített alkotások, mert szabad kezet adott, nem szólt bele, nem sértődött meg ha valami kimaradt. Kultúrált, intelligens munkatárs volt és ez jellemezte a barátságunkat is. Nem volt se veszekedés, se nézeteltérés. Kölcsönös szimpátia alakult ki közöttünk attól a pillanattól, hogy Kurucz Sándor operatőr, a Bástya nevű kocsmában bemutatott bennünket egymásnak. Ez a barátság egész életen át tartott közöttünk, és mind a mai napig nagy szeretettel gondolok Nándira.

A Gion Nándorról készült portréfilm bemutatója vasárnap, július 12-én lesz a magyar köztelevízió M5-ös csatornáján 14:05-kor.
Pintér Andrea

szenttamas.rs