A VIRÁGOS KATONA ÚJ KIADÁSA

 

A Virágos Katona új kiadása a Magvetőnél

 

Gion Nándor családregényének első része, a Virágos Katona újra megvásárolhatóvá vált, ezúttal a Megvető Kiadó zsebkönyvtár sorozatának kiadásában.

„A magyar García Márquez"-ként is emlegetett Gion Nándor négy regényen vezeti végig az olvasót szülővárosa történetén, 1898-tól az 1950-es évekig. A Latroknak is játszott meseszerű cselekménye a vajdasági kisváros, Szenttamás és környékének többnemzetiségű közösségéről tudósít. A Virágos Katona két gyerek, Rojtos Gallai István és Csoszogó Török Ádám kezdődő barátságának krónikája. Az álmodozó Rojtos Gallai a megfeszített Krisztusnak és a latroknak citerázik a városi Kálvárián, vadóc barátja a társadalom ellen vívja egyszemélyes harcát, míg be nem köszönt az első világháború. Gion Nándor (1941‒2002) vajdasági magyar író, újságíró, forgatókönyvíró; az újvidéki rádió magyar főszerkesztője. 1993-tól haláláig Magyarországon élt.” (Részlet a kötet hátlapjáról)

A könyv borítóját Németh Márton tervezte.

A Magvető Zsebkönyvtárban eddig Ottlik Géza, Tar Sándor, Kertész Imre, Konrád György, Franz Kafka és Fejes Endre művei jelentek meg.

szenttamas.rs