Gion Nándor Napok 2014.

 
Gionnak állít emléket a VMPE Gion Nándor Olvasási Versenye
2014. február 21.

A Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület (VMPE) munkatársai, a Gion Nándor Olvasási Verseny megálmodói, Nagy Margit és Kollár Mária voltak vendégei a Gion Nándor Napok február 21-i rendezvényének a Szenttamási Népkönyvtárban. A VMPE 2011. óta hirdeti meg az általános iskolás és középiskolás diákok számára a Gion Nándor Olvasási Versenyt, amelynek célja a diákok olvasásra való ösztönzése és a tanulók szövegértő olvasásának fejlesztése. Mivel mindkét vendégnek a munkássága alatt volt alkalma megismerni és együtt is dolgozni Gion Nándorral, fontosnak tartottuk, hogy elmondják az íróval kapcsolatos emlékeiket.
A temerini Kollár Mária nyugalmazott magyartanárnő, a Kókai Imre Általános Iskolában tanított, amikor a hetvenes években meghívta vendégként az irodalmi önképzőkörbe Gion Nándort. Erről az eseményről tárgyi bizonyíték is megmaradt, elhozta az akkori jegyzőkönyvi bejegyzésnek a fénymásolatát, melyet az író saját kezűleg írt be.
Nagy Margit azt emelte ki, hogy amikor újságíróként az Újvidéki Rádióban dolgozott, a főszerkesztő teljes szabadságot, önállóságot adott a munkatársainak, a témák kiválasztásában, feldolgozásában, így nagyon jó és színvonalas műsorok keletkeztek a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején, az Újvídéki Rádió akkor élte az aranykorát.
A Gion Nándor Napok vendégei voltak február 21-én
A folytatásban szóba került a Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület sokrétű tevékenysége, az Apáczai Diákotthon, a tanári továbbképzések, a Nyári Akadémiai képzései, a Gion Nándor Olvasási Verseny stb.
Az est vendége volt Ivánovics Viktor 4. osztályos tanuló Újvidékről, aki kétszer szerzett aranydiplomát a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn, felkészítő tanára pedig Fábri Ivánovics Tünde és Fábri Géza. Vendégünk primtamburán játszva dél-alföldi népdalokat adott elő. Az előadást a hallgatók óriási tapssal jutalmazták.
A Gion Nándor Napok következő rendezvényére pénteken, február 28-én kerül sor a Népkönyvtárban 18 órai kezdettel, amikor Pavle Papulin nyugalmazott gimnáziumi tanár szerb nyelven tart előadást Gion Nándor életpályájáról.

Németh Dezső