Gion Nándor Napok 2014.

 
Gion Nándor színházi és rádiós évei
2014. február 7.

               A Gion Nándor Napok keretében február 7-én a szenttamási Népkönyvtárban Franyó Zsuzsanna dramaturgot és Vajda Tibor rendezőt látták vendégül, akik az író színházi és rádiós éveiről beszéltek.
Gion Nándor 1983 és 1986 között volt az Újvidéki Színház igazgatója. Mielőtt az intézmény élére került, már túl volt saját szövegének ősbemutatóján. Az Ezen az oldalon című darabot 1978 decemberében mutatták be. Franyó Zsuzsanna dramaturg, színikritikus így emlékezett az íróra: "Könnyű helyzetem volt, mert családi összeköttetések révén már korábban megismertem. Amikor 1979-ben az Újvidéki Színházba kerültem, Gion már művészeti tanácstag volt. Igazi bölcsként jellemezném: sohasem vitatkozott, de mindig a megfelelő pillanatban, a megfelelő mondatot mondta, mindig mögé látott a dolgoknak, és az összes negatívumot is számba vette egy-egy döntése előtt. Ezért Németh P. István alapító igazgató távozáskor Giont kértük fel, hogy legyen az intézmény vezetője."

Franyó Zsuzsanna és Vajda Tibor volt a vendég 2014. febr. 7.

Vajda Tibor rendező a hetvenes években Gion Nándor műveiből több mint 20 hangjátékot készített az Újvidéki Rádiónak: "Akkor ismertem meg, amikor elkezdett dolgozni az Újvidéki Rádióban. Tudtam, hogy jó novellákat ír, és felajánlottam, hogy készíthetnék hangjátékot az írásából. Gion olyan nyelvezettel, olyan történeteket írt, amelyből egy mondatot sem lehetett kihagyni a dramatizáció során. Úgy voltak kerekek a történetek, ahogy ő megírta. Az Angyali vigasság, a Rózsaméz lett a legnépszerűbb hangjáték, Az igaz és kitalált szenttamási történetek a 20-as és 30-as évekből című írása pedig többrészes rádióregény."
A Gion Nándor Napok következő rendezvényére február 14-én kerül sor, a vendég Dudás Károly író lesz.
Pintér Andrea