Gion Nándor Napok 2015.

 

ÚJHARTYÁNBAN MUTATKOZOTT BE A GION NÁNDOR EMLÉKHÁZ

Az idei Gion Nándor Napok programsorozat keretében február 14-én a Gion Nándor Emlékház a Pest megyei Újhartyánban mutatkozott be. Az est keretében az érdeklődők a Visszatekintés (Neobarokk épületek Szenttamáson) című fotókiállítást is megtekinthették. A szenttamási születésű író házát és a benne, körülötte zajló tevékenységeket Németh Dezső, a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke, dr. Horváth Futó Hargita egyetemi tanár, a Gion Nándor Emlékház munkatársa és Paraczky László, újságíró, a Gion Nándor Emlékház munkatársa mutatta be. Az irodalmi bemutató után  dr. Káich Katalin emeritus, művelődéstörténész megnyitotta a Visszatekintés című fotókiállítást.

Az újhartyáni Művelődésház könyvtárában a város önkormányzata és lakossága nevében a szenttamási vendégeket először  Lauter Antal művelődés szervező köszöntötte, aki többek között elmondta, hogy Szenttamás és Újhartyán városok között 2013-ban egy gyümölcsöző kapcsolat indult el: - Újhartyán város önkormányzata egy szívélyes meghívásnak tett eleget, és 2013 telén Szenttamáson járt, ahonnan a tavalyi évben több alkalommal Újhartyánba látogattak. A Hartyánfeszt rendezvényünkön fogadtuk a szenttamási szerb néptánccsoportot, fellépésüknek településünkön azóta is nagy visszhangja van. Az újhartyáni civil közösségek vezetőinek szenttamási látogatását követően pedig a 2014. évi adventi programjainkon vett részt egy kiváló hagyományőrző betlehemes csoport Szenttamásról.

A szenttamási vendégeket ezután az irodalmi est egyik szervezője, a városi Irodalmi és Helytörténeti Társas Kör nevében Nyíri Tiborné köszöntötte, aki elmondta, hogy az egyesület az irodalmi estjeiken egy-egy író, költő életét, munkásságát dolgozza fel: - Újhartyánban 2011. év óta működik az Irodalmi és Helytörténeti Társas Kör. Havonta szervezünk a városi könyvtárban irodalmi esteket, ahol magyar írók, költők életét dolgozzuk fel. Felolvasunk a  műveikből. A rendezvényeken fellép az Irodalmi Kör zenekara is.

A folytatásban a jelenlévők Klemenczné Kovács Anikó előadádában Gion Nándor egyik versét hallhatták, majd bemutatkozott a szenttamási Gion Nándor Emlékház.

Az emlékház történetét, az itt folyó munkát és az itt székelő egyesületek és szervezetek tevékenységét Németh Dezső ismertette: A ház megvásárlását követően a teljes felújításra az eszközöket pályázatok útján nyertük el, emellett a klub tagjai, támogatói anyagi támogatással, munkával segítették a ház felszerelésének megvásárlását, a kiállítási anyag begyűjtését, rendszerezését és kialakítását. A látogatók megismerkedhetnek a szenttamási író munkásságával, életével, regényeinek helyszíneivel és településünkkel. Az emlékház fogadja az író munkásságát, életművét kutató egyéneket és csoportokat. Gazdag családi hagyatékkal rendelkezünk, dokumentumokkal, hang- és képanyaggal, filmekkel. Nagy hangsúlyt fektettünk a betlehemes játék feltárására. A betlehemes csoport tagjai 1995 után minden évben részt vettek a magyarországi betlehemes találkozókon. 2008-ban többek között Gion Nándor szenttamási születésű író műveinek köszönhetően is, sikerült rekonstruálnunk a téli ünnepkör szenttamási játékát, az angyali vigasságot. Lejegyeztük a játék forgatókönyvét, a kottákat, és a csoport azóta ezzel a játékkal lép fel itthon és vidéken is. Ezt a betlehemes játékot láthatta tavaly decemberben az újhartyáni közönség is.

Dr. Horváth Futó Hargita az emlékház Gion Nándor Napok az idén nemzetközi jelleget öltött rendezvénysorozatáról és a ház széleskörű irodalmi tevékenységéről szólva kiemelte az emléknapok, az irodalmi és műfordítói pályázatok jelentőségét a kultuszteremtésben.

A Visszatekintés (Neobarokk épületek Szenttamáson) című kiállítást dr. Káich Katalin nyitotta meg, aki beszédében a neobarokk építészet megjelenéséről és a kultúra összekötő erejéről szólt: - Kiskunhalason jártunk az elmúlt héten, és teljesen véletlenül vettük észre a neobarokk díszítőelemekkel teli épületet, amely - mint utólag kiderült - az ottani Közösségi Ház, azaz rendezvényünk színhelyének homlokzatán találhatóak. A felújítás után ugyancsak neobarokk jegyeket visel magán a budapesti királyi vár, továbbá a fővárosi műegyetem is. Ha pedig Szabadkán járnak, a város központjában megtalálják és megcsodálhatják a városi könyvtárat, továbbá a zombori színház épületét, ahol megtalálhatóak ugyanezek a díszítőelemek. Ez is egy bizonyítéka annak, hogyaz Osztrák-Magyar Monarchia idején mi mindannyian egy kultúrkörhöz tartoztunk, és hogy a kultúra milyen nagyon összeköt bennünket.

A Gion Nándor Napok rendezvénysorozat február 20-án a szenttamási Népkönyvtárban folytatódik Horváth Ilona Filléres emlékeim (Életem alakulása a huszadik században) című könyvének filmvetítéssel egybekötött könyvbemutatóján.

Paraczky LászlóÚjhartyáni irodalmi est 2015. február 14.

Újhartyáni irodalmi est 2015. február 14.