H I R E K


Gion Nándor íróra emlékeztek Kőbányán          

Emléktáblát avattak

Budapest főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzata 2013. október 18-án a Körösi Csoma Sándor Kulturális Központban emlékünnepséget majd a Liget téri (Kőrösi sétányon található) házánál emléktáblát avatott Gion Nándor író emlékének, aki 1992-től haláláig, 2002-ig itt élt és alkotott.
A teljes hír és szöveg itt olvasható:  http://www.kobanya.hu/?module=news&action=show&nid=178773

 kiállítás

 

Kőbánya ünnepelt alkotója

A hajdan Kőbányán is élt Gion Nándor költő és író Liget téri (Kőrösi sétányon található) házánál emléktáblát avattak, előtte ünnepi műsorral köszöntötték a Vajdaságból származó, magával ragadó stílusú irodalmárt, aki 2002-ben hunyt el.
„Ősz hajú, öreg emberekkel beszélgettem, arra kértem őket, hogy meséljenek nekem régi, érdekes történeteket.
– Milyen régi történeteket? – néztek rám csodálkozva.
– Hatvan-hetven évvel ezelőtti történeteket – mondtam.
Sok mindent összeolvastam már arról a korról, a századfordulóról és a századelőről, tudom, hogy mennyibe került akkoriban egy mázsa búza, mekkorák voltak a munkabérek, és milyen politikai pártok tevékenykedtek. Sok kérdést tettem fel az öreg embereknek, türelmesen meghallgattak, de nem válaszoltak a kérdéseimre – csak arról beszéltek, amit érdemesnek tartottak feleleveníteni, arról sem sokat.
Beszéltek egy rablógyilkosról.
Beszéltek egy falábú verklisről, egy álmodozó falusi kanászról, egy német molnárcsaládról.
– Hatvankilós zsákokat hordtam a malom padlására – mondta egy szép arcú öregasszony. A legszebb öregasszony, akit valaha láttam.”
Ez a kis ajánló olvasható Gion Nándor Virágos Katona című regényében – ezzel a regénnyel érdemes kezdeni a Gion-könyvek olvasását, ezt mondta nekem egy kedves könyvtáros ismerősöm.
A fenti ajánló is igazolja Kovács Róbert polgármester köszöntőjében elmondott gondolatokat, vagyis azt, hogy Gion nagyon sokat hallgatott öreg embereket és rengeteg történetet, bölcs gondolatot mentett meg tőlük az utókor számára.
A hajdani Jugoszláviában született Gion a vajdasági magyar irodalmárok egyik meghatározó alakja, 20 évvel ezelőtt települt Magyarországra, s itt, Kőbányán, a Kőrösi sétány egyik házában is lakott hosszú ideig. A nemzetközi ismertségre is érdemes író emlékét őrző tábla avatásán, illetve koszorúzásán megjelent Weeber Tibor alpolgármester, továbbá Szabóné Gerzson Sarolta, Mihalik András, Tóth Balázs és Farkas Gábor képviselők.

Emléktábla avató

 

VISSZA