A GION NÁNDOR SZÉPIRADALMI PÁLYÁZATOK EREDMÉNYHIRDETÉSE

 

SZOMBATON RENDEZIK MEG A GION NÁNDOR SZÉPIRODALMI PÁLYÁZAT DÍJKIOSZTÓ ÜNNEPSÉGÉT

 

Az idei Gion Nándor Szépirodalmi Pályázat díjkiosztó ünnepségét augusztus 30-án tartják meg az író nevét viselő emlékházban Szenttamáson. A három pályázatra beérkezett műveket két bírálóbizottság értékelte, a regény- és novellapályázat zsűritagjai (dr. Káich Katalin, dr. Bence Erika és Végel László) szerint a regénypályázat legsikeresebb szerzője a szabadkai Móra Regina lett Peremlakók (Családtörténet a Marson) című pályaművével. A novellapályázat első díját a kolozsvári Böjthe Pál (Szombat este az Ecsetgyár utcában), második díját a győri Balogh Gábor (Kivégzés), harmadik díját pedig a szabadkai Sándor Zoltán (Föltámad a szél) nyerte el. A műfordítói pályázat bírálóbizottságának (dr. Draginja Ramadanski, dr. Andrić Edit, mgr. Utasi Anikó és Buljanović Sandra) döntése alapján a legsikeresebb fordítók Ződi Erna, Rózsa Piroska, Szarka Elvira, Ördög Tivadar, Bosin Dušan és Váci Zsolt.

A regény- és novellapályázat díjnyertes szövegeit, valamint a bírálóbizottságok által kiadásra javasolt pályaműveket a Forum Könyvkiadó jelenteti meg, a műfordítói pályázat legsikeresebb átültetései pedig az újvidéki Prometej Kiadó gondozásában jelennek meg. A 2014-es Gion Nándor Szépirodalmi Pályázat 471 888 karakternyi szöveggel gazdagítja irodalmunkat.

A díjkiosztó ünnepségen bemutatják a tavalyi pályázat anyagából készült antológiákat, Az akácosnál balra (Forum Könyvkiadó) és a Jednouhi čovek (Prometej Kiadó) című köteteket is.  

A szervezők minden érdeklődőt várnak a 11 órakor kezdődő eseményre.

Paraczky László